Fictie.

 

 

Mijn vader heeft het voetballen uitgevonden 
de televisie kan er nog van leren 
maar ze luisteren nooit. 

En wat erger is: de andere landen spelen vals. 
Pas als Nederland heeft gewonnen 
zegt vader dat het mooi en eerlijk was. 

Ik vind het zoenen leuk, al kussen ze 
alleen spelers van de eigen ploeg. 
Of kun je maar maximaal met zijn elven vrijen? 


Ted van Lieshout 
1995.

Kenmerk 1: Niks in het gedicht rijmt.

Kenmerk 2: Het is steeds 3 zinnen.

Kenmerk 3: Het is nonsens.

Kenmerk 4: Het heeft ook met zijn jeugd te maken, toen hij in zag dat hij homo was en er dus van genoot als die mannen voetbalden.





Ted van Lieshout werd geboren op 21 december 1955 in Eindhoven en komt uit een gezin van twaalf kinderen. Hij verloor zijn vader op jonge leeftijd. Ook heeft hij in zijn jeugd een relatie gehad met een volwassen man. Hier vertelt hij over in het boek "Mijn Meneer" en in de documentaireIk zal uw naam niet noemen, uitgezonden op 7 (herhaling op 12) februari 2012 in de documentairereeks 'Het uur van de wolf' bij de NTR.

 

 

Hoe ik nu leef.


De 15-jarige Daisy komt vanuit New York naar familie op het Engelse platteland bij haar tante, haar nichtje, en haar twee neven. De tegenstelling tussen de stad en het platteland doen haar eerst twijfelen, maar al snel is ze volledig gewend aan dit eenvoudige buiten stadse leven, en geniet ze er volop van. Met haar neef Edmond bouwt ze een speciale band op; ze ontdekt de liefde, net zoals met haar nichtje, Piper, waar ze een hele goeie vriendschap mee op bouwt. Dan slaat het noodlot toe. Er breekt een oorlog uit. Heel hun gekende wereld staat op zijn kop. Maar doordat ze samen blijven slaan ze zich erdoor. Tot ze verplaatst worden en uit elkaar worden gehaald. Zullen ze elkaar ooit nog terug zien? Alleen Piper blijft nog bij Daisy, van de rest van de familie worden ze gescheiden.

Het hele verhaal wordt verteld door Daisy, nadat alle gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Zij vertelt precies alles wat er gebeurd is en doet dat vanuit haar gezichtspunt. Het verhaal staat dan ook in de ik-vorm. Het lijkt alsof zij zoveel wil vertellen dat ze niet kan stoppen voor punten of alinea’s. Daardoor kom je als lezer eerst moeilijk in het verhaal, doordat overal alles in ene keer met hoofdletters word geschreven, of zomaar ineens midden in de tekst bij een woord hoofdletters worden gebruikt. Als je eenmaal gewend bent aan de manier van vertellen word het een stuk makkelijker en kun je verhaal snel lezen.

Het is een schitterend verhaal waarin bijna alle elementen van de samenleving aan bod komen en heel dikwijls in vraag worden gesteld. De moderne wereld met GSM en e-mail tegenover het landleven. De liefde tussen Daisy en Edmond tegenover de waanzin van de oorlog. Aanslagen en terrorisme tegenover de prachtige stille natuur die zich nergens aan stoort. De eenvoudige oplossingen die de kinderen vanzelfsprekend vinden tegenover de stugheid van sommige volwassenen. De gelatenheid van mensen tijdens die oorlog tegenover de overlevingsdrang van Daisy die haar geliefde wil terugvinden.

De beschrijvingen en de typering van de personages gebeurt zo verbluffend treffend, dat je als lezer geen enkele moeite hebt om je in de wereld van Daisy in te leven en de personages komen bijzonder levensecht over.

Bron: http://thamarnao.wordpress.com/2012/06/14/samenvatting-meg-rosoff-hoe-ik-nu-leef/

Samenvatting Blom:

 

Blom is een meisje van 15, en woont samen met haar vader en haar moeder. Haar vader is vaak naar België voor zijn werk, en haar moeder heeft vaak nachtdienst. Als Blom op kamp gaat wil ze graag op survivel kamp, maar dat mag niet van haar vader, ze moet perse op kanokamp. Maar ze wilt zo graag naar het andere kamp dat als haar vader het briefje voor het kamp heeft geschreven ze het type kamp veranderd. Ze verteld het tegen haar beste vriend die naast haar woont, Maarten. Ze vindt hem erg leuk, alleen ze denkt dat hij iemand ander leuk vindt. Die zegt dat het wel goed komt. Op kamp leert ze een meisje kennen, Isabelle. Na veel praten komen ze er achter dat hun vaders heel erg op elkaar lijken. Als Blom een ongeluk krijgt moet ze in het ziekenhuis de naam van haar vader vertellen, die is hetzelfde als die van Isabelle. Het is bijna zeker nu. Haar vader leidt een dubbel leven denkt ze. Met een andere dochter en een andere vrouw. Als Blom daarna weer naar huis gaat, gaat ze samen met Maarten bewijzen zoeken, en die vindt ze. Als ze het tegen haar vader verteld geeft hij het toe. Dan gaat ze bij Maarten in huis wonen. Als ze dan veel met hem gaat praten komt ze er achter dat hij haar ook leuk vindt en dan krijgen ze iets samen. De dag daarna vertellen haar ouders dat ze gaan scheiden en dan gaat haar vader bij Isabelle en haar moeder wonen.